Voldsoffer og erstatning

Vold og erstatning

Har du været udsat for vold, kan du have krav på erstatning. Som udgangspunkt kan man få erstatning for personskade i forhold til eventuelle gener efter overfaldet. I særlige tilfælde kan der også søges erstatning for tingsskade, f.eks. hvis tøj eller andre personlige ejendele under forbrydelsen er gået i stykker.

Mulighed for gratis advokat

Hvis du har været udsat for vold, er det muligt at få en gratis advokat i form af en bistandsadvokat. Bistandsadvokaten vil hjælpe dig under og efter straffesagens behandling. I mange situationer kan det være vigtigt, at tage imod muligheden for at få en bistandsadvokat, da denne kan hjælpe dig gennem sagens mange forhold samt blandt andet hjælpe dig med at opgøre dit erstatningskrav.

Betingelser for erstatning

Erstatning til voldsofre i straffesager søges gennem Erstatningsnævnet og udbetales af staten i henhold til offererstatningsloven. Selve sagsbehandlingen ved nævnet skal du selv betale for, hvortil det er valgfrit om du stadig ønsker hjælp fra din bistandsadvokat. For at kunne søge erstatning foreligger der dog en betingelse om, at overfaldet skal være meldt til politiet inden for 72 timer efter forbrydelsen er sket (gælder ikke ved voldtægt og andre seksualforbrydelser). 

Betingelser: sygdom og personskade

Desuden er det under sagens forløb vigtigt at give oplysninger omkring hvorvidt, du som voldsoffer har været syg eller har haft gener efterfølgende på baggrund af overgrebet. Yderligere er der en række andre betingelser, der skal være til stede, hvis du ønsker at søge erstatning. Det gælder ydermere, at der skal være tale om personskade, samt skal denne være forårsaget som følge af overtrædelse af straffeloven eller lov om tilhold, opholdsforbud og bortvisning. For at få erstatning skal man desuden have fremsat sit krav om erstatning over for skadevolderen, hvis såfremt sagen har været i retten.

Kan gerningsmanden ikke findes?

Selvom gerningsmanden ikke kan findes, er det som voldsoffer stadig muligt at søge erstatning. Dette gælder også hvis gerningsmanden er ukendt, ikke kan straffes pga. alder eller er utilregnelig f.eks. sindssyg.

Kontakt mig gerne

Hvis du har spørgsmål til denne artikel, eller hvis du er i tvivl om, hvordan du er stillet i netop din situation, så kontakt mig gerne.

Advokat Jeppe Ravn

– Stud.jur. ved DELACOUR Advokatfirma i 2006-2010

– Færdigddannet cand. jur fra Aarhus Universitet i 2011

– Advokatfuldmægtig ved DELACOUR Advokatfirma 2011-2012

– Advokatfuldmægtig og Advokat ved Smith Knudsen Advokatfirma
– 2012-2016

– Advokat hos advokatpartnerselskabet Bjerre, Ravn og Bjerre siden 2016.

Jeppe Ravn

Seneste blogindlæg