Når man har været udsat for en forbrydelse, og dermed er forurettet i en straffesag, er det ofte en rigtig svær periode man går i møde. Det gør det naturligvis ikke lettere, at man som forurettet ofte er det vigtigste vidne for Anklagemyndigheden og derfor vil blive indkaldt til at afgive sin vidneforklaring i Retten.
Mange der skal igennem denne vidneafhøring begynder således at gøre sig tanker om, hvad der skal ske under en sådan retssag. Ikke mindst om de skal stå ansigt til ansigt igen med gerningsmanden / den tiltalte i straffesagen.
Udgangspunktet i afhøringen
Det helt klare udgangspunkt er imidlertid, at den/de tiltalte har lov til at overvære afhøringerne af vidnerne, og bagefter har lov til at kommentere forklaringerne.
Dette er et retssikkerhedsmæssig grundprincip, idet man ønsker at sikre, at ingen bliver straffet for en forbrydelse, hvor man ikke er bekendt med, hvilke beviser der er anvendt imod én.
Undtagelsen i afhøringen
Men ingen regel uden en undtagelse, og dette gælder naturligvis også her. I sjældne tilfælde kan retsformanden nemlig – efter en begæring fra den forurettedes bistandsadvokat – beslutte, at den tiltalte skal føres ud af retslokalet mens vidnet giver sin forklaring. Betingelsen er, at Retten skønner, at en uforbeholden forklaring ellers ikke kan opnås.
Retsformanden vælger enkelte gange en mellemvej, hvor den tiltalte blot føres ned bagerst i lokalet, sådan at du som forurettet hverken kan se eller høre vidnet under din forklaring. Dette kan være en pragmatisk løsning, hvis man er i en situation, hvor retsformanden ikke helt mener at betingelserne for at føre den tiltale ud af lokalet er opfyldt.
Jeg vil gerne hjælpe dig
En af mine opgaver som bistandsadvokat er netop at begære den tiltalte ført ud af retslokalet, såfremt du som forurettet ønsker dette. Jeg har god erfaring hermed, og jeg står altid klar til at hjælpe dig – også i denne henseende.
Tøv ikke med at kontakte mig, hvis du har en konkret straffesag, som du ønsker hjælp til. Du finder kontaktoplysningerne her.